Ориентация на зимните градини спрямо светлината

Ориентация на зимните градини спрямо светлината

 

 

Orientacia-zimna-gradinaОриентацията на зимните градини по посока на светлината може да бъде разнообразна – от северно до южно изложение. Всяко изложение обаче си има своите специфични особености и се определя от идеите на собственика за приложението на зимната градина. Дали ще се използва само за релаксация и допир с природата или ще се превърне в уютно ателие или офис. Голямо влияние при избора на изложение, ако не и най-голямо, оказва и архитектурните особености на къщата и терена, на който се изгражда зимната градина.

 

Южното изложение е определено перфектното енергоспестяващо решение. В този случай се проявява максимално парниковия ефект. Но ако решите да използвате южно ориентираната зимна градина за всекидневна, ще се нуждаете от средства за вентилация и сенници, които сами по себе си са доста скъпи. Без тези допълнения, зимната градина ще се превърне в сауна, особено в горещите летни дни.

 

Северното изложение на зимната градина е особено полезно, особено ако става въпрос за прикрепена постройка. В този случай зимната градина изпълнява ролята на климатичен буфер: вятърът и студът не достигат директно до стената на къщата, а ефекта на акумулиране на енергия е същия като при южното изложение. При северната ориентация се наблюдава равномерно разпределение на светлината през светлата част на деня, което прави това изложение особено подходящо за офис или ботанически кът.

 

Източното изложение осигурява ведро настроение по време на закуската, докато слънцето озарява градината сутринта. По принцип зимна градина ориентирана на изток, не достига високи температури, но въпреки всичко се нуждае от сенници и вентилация.

 

Западното изложение – за разлика от източното – е предпоставка за дълги и приятни вечери. През деня се акумулира топлина от слънчевите лъчи, отлично условие за вечерния комфорт.

 

В заключение: доколко енергоефективна е една зимна градина, зависи от размера й; от отношението на размера й към размера на къщата, до която е прилепена; от изложението й и от наклона на покрива. Колкото е по-наклонен покрива, толкова по-лесно дъжда отмива натрупания прах, толкова по-лесно се свлича снега през зимата отвън и конденза отвътре.

All rights reserved! Зимни градини

Search