Отопление на зимни градини

Отопление на зимни градини


otoplenie-zimna-gradinaЗимните градини са едно чудно местенце за отмора и комфорт, но ако искате да им се наслаждавате по всяко време на годината, трябва да предвидите отопление. През студения сезон, небето е покрито с облаци, слънчевите лъчи не са така ласкави, както през лятото и тяхната топлина не е достатъчна за поддържане на приятна обстановка в зимната градина. Необходимо е да се планира поставянето на някакъв вид отопление при проектирането на зимната градина. По време на етапа на планирането трябва да се прецени желаната температура в помещението. Зимната градина може да се използва като постоянно място за живеене, като място за случайни събирания или като място за презимуване на любимите ви растения. Тези фактори определят температурата, която ще се поддържа в градината и съответно определя и вида и управлението на системата за отопление.
Компютърно-контролирана система

Този тип системи за отопление контролират температурата в зиманата градина чрез сложни алгоритми и управление на различните фактори, които влияят върху микроклимата й. Системата взема решение за температурата, базирайки се на информацията от различни датчици – слънчева светлина, вятър, външна и вътрешна температура, влажност, час на деня и наличие или липса на дъжд. С помощта на тази информация, компютърната система взема решения за управление на сенниците, вентилацията, отоплението. Чрез тази интелигентна система за контрол се спестяват много разходи за отопление през студения сезон и съответно охлаждане през горещите дни.
Конвекторен под

Добро решение за вграждане в зимната градина е подовото отопление и използването на естествената конвекция или варианта с използване на конвекторни радиатори. Предимството на тази система е ниската инсталационна цена, но пък за сметка на това, системата трябва да се контролира ръчно от обитателите.
Централно (локално) парно отопление

Ако основната постройка се отоплява чрез водно отопление, съвсем нормално и не толкова скъпо решение е включването на зимната градина към общото отопление. В този случай добра идея е монтирането на спирателни кранове, чрез които да може да прекъсвате отоплението в луксозната постройка, когато това не ви е необходимо.
Топлинни помпи

Топлинни помпи за зимни градини
Много добро решение за независим контрол на микро климата в зимните градини. Тези устройства могат да охлаждат през лятото и да затоплят през зимата, използвайки слънчевата енергия и естествената конвекция на въздуха. Действието им до голяма степен прилича на това на климатика.

Преди да изберете каквото и да е отопление за вашата зимна градина (ако изобщо изберете такова), помислете за какво бихте използвали вашата зимна градина и се консултирайте със специалисти в областта на изграждането на зимните градини и отоплителни инсталации. Така ще имате оптимално решение и ще се наслаждавате на максимален комфорт във вашата луксозна постройка.

All rights reserved! Зимни градини

Search