Класификация на зимните градини

Класификация на зимните градини

 I. Зимни градини според предназначение и вид отопление:

Тип буфер - необитаеми, неотопляеми стаи. Това може да са ложите и терасите или например, оформено като зимна градина антре (особено подходящи за къщи).

Зимна градина веранден тип – сезонно обитаема, неотопляема, почти необзаведена. В частност, този тип "зимни градини" могат да бъдат определените като приспособени веранди.

Сезонна зимна градина - сезонно обитаема, частично отоплена, слабо обзаведена.

Жилищна "зимна градина" - постоянно обитаема, напълно отоплена, обзаведена.

Оранжерия - почти необитаема, частично отопляема, необзаведена, озеленена.

 

II. Зимни градини според интеграцията им към жилищната постройка:

Прикрепена към къщата (зимна градина в близост до къщата) - до едната или на ъгъла (до двете) страни.

Интегрирана в къщата – помещение със стъклен покрив, в общия обем на къщата (може да бъде прикрепена към стените на къщата, но от вътрешната страна).

 

Зимните градини и тяхната форма

Минималният разумен размер на зимната градина е поне 12 m2, но по-добре е да се изгради на площ от 15 m2. Това се дължи на факта, че от една страна зимните градини с по-малък размер, имат много висока цена на квадратен метър и от друга – чисто интериорно погледнато е трудно хармоничното съчетание на растения, мебели и свободни пространства на малка площ. Височината на зимната градина в средната част трябва да бъде минимум три метра. Идеална от гледна точка на изграждането на интериора на зимната градина е височина от два етажа.

Обемната форма на зимните градини, независимо от използваните материали, е основно въпрос на вкус на клиента и архитекта. Формата може да бъде както обикновена квадратна форма, многоъгълна или дори кръглa - модерен дизайн. Единственото ограничение е вашето въображение. Общият модел гласи: колкото по-малко стъклени повърхности има, толкова по-леки са температурните промени, но по-трудно се задържа топлината в постройката. Основните видове зимни градини могат да са от едната страна на къщата или от двете страни. При вторият случай, когато зимната градина заобикаля ъгъла, стъклената площ е максимална.

Вградени зимни градини

Най-успешни и красиви решения при зимните градини се постигат, когато те са заложени в къщата от архитект още на етап проектиране. В този случай може без преувеличение да се разрешат всички естетически и технически въпроси. Сграда с интегрирана зимна градина е с особен чар и харизма. В този случай, тя става естетически и функционален център на дома, основата на архитектурния стил.

Най-често срещания и най-евтин вариант на прилепена зимна градина е правоъгълната форма, с плосък покрив.

Вариациите на обемни форми при зимните градини са безкрайни в своето многообразие и зависят от желанията на клиента, от въображението на архитекта и изграждането на обекта. Въпреки това, изпълнението и проектирането в подробности и самия процес на изграждане е особено важен, за да се избегнат неприятни ситуации в бъдеще, особено в нашия тежък климат. Правилните инженерни решения и изпълнения са в основата на нормалното функциониране на зимната градина.

All rights reserved! Зимни градини

Search