Вентилацията в зимните градини

Вентилацията в зимните градини

Осигуряването на подходяща вентилация е от огромно значение за зимната градина. Приятната обстановка, чистият въздъх и топлината в зимната градина са нейните основни достойнства. Има два начина за осигуряване на свеж въздух и остраняване на влагата от въздуха – естествен и изкуствен.
Естествена вентилация

Естествената вентилация се осигурява чрез монтирането и управлението (ръчно или автоматично) на различни отваряеми елементи. Тук се разчита на естествената циркулация на въздуха – затопленият въздух се издига нагоре и излиза навън през отворените капандури или отвори за вентилация. Други отвори, които се използват за вентилация са вратите, сред които тип „хармоника”, плъзгащи врати и обикновените еднокрилни врати разбира се.

Модерните врати „хармоника” са удобни, спестяват много място и при това могат да осигурят доста широко отворено пространство. Когато отворите такъв тип врата, имате чувството, че сте пренесли вашата зимна градина сред природата – вратата остава почти незабележима. Плъзгащите врати могат да бъдат два вида – с хоризонтално плъзгане и с вертикално (както е при гаражни врати). При тях отварянето също е доста удобно, но изискват малко повече пространство, за да осигурят напълно отворено положение.

Осигуряването на естествена вентилация за зимната градина е добър избор, но поражда малко повече отговорности от страна на собственика. Не е добре да се оставя отворена постройката без надзор, винаги съществува риск от проникване от чужди лица или влошаване на времето. За щастие, днешните модерни системи за контрол и управление предоставят много възможности за отваряне/затваряне на врати и прозорци, както отдалечено от човек, така и автоматично при определено събитие.
Автоматична система за вентилация

Автоматичната система е идеалният избор – дори при отсъствие на собствениците. Системата се регулира от система от датчици, като температурен датчик и датчик за влажност. Така освен температурата в градината, вие регулирате и степента на влажност и предотвратявате образуването на конденз. Добре изградената автоматична система за вентилация може да спести и енергия за отопление, комбинирана с вентилацията на основната постройка. Така се осигурява обмен на въздуха без да се губи излишно количество топлина.

All rights reserved! Зимни градини

Search